perjantai 5. lokakuuta 2012

ICU ja SportAccord

Perjantain kevennykseksi vähän politiikkaa urheilumaailmasta :)

Elokuun lopulla SportAccord, ICU (International Cheer Union) ja FIG (Fédération Internationale de Gymnastique) allekirjoittivat sopimuksen, jonka mukaan ICU voi liittyä SportAccordiin. Aiemmin FIG on vastustanut ICU:n jäsenyyttä.

SportAccord on kaikkien urheilulajien maailmanliittojen kattojärjestö. Siihen kuuluu sekä olympialajeja ja ei-olympialajeja. FIG, eli maailman voimisteluliitto, on vastustanut ICU:n, eli maailman cheerleadingliiton, jäsenyyttä, koska cheerleading on (FIG:n mukaan) liian lähellä voimistelua lajityyppinä, eikä FIG ole halunnut myöntää cheerleadingia itsenäiseksi lajiksi. Uudella sopimuksella FIG on vetänyt vastustuksensa pois ja myöntää näin ollen cheerleadingin itsenäisenä lajina. 

Koko sopimuksen voit lukea täältä ja idea tähän kirjotukseen saatiin youbetterworkista, joka myös sivusi aihetta. Haluamme huomauttaa, ettei tämä ole virallinen tiedote liitolta tms., vaan meidän omaa pohdiskelua. Sopimuksessa jää mielestämme epäselväksi sen vaikutus liiton jäsenmaiden toimintaan, odotetaan siis liiton tietoja ennen turhia spekulaatioita. SportAccordin nettisivuihin voit tutustua täällä.


Sopimuksessa näiden kahden lajiliittojen välillä sovittiin mm. seuraavaa:

- Cheer-sarjoissa tulee aina olla huuto, jossa käytetään rekvisiittaa (esim. huiskat ja kyltit). (tämä koskee Elite- ja Premier-sarjoja)

- Jos huuto on yhtenä osana, tulee se olla kestoltaan vähintään 30sek. Jos se on kahdessa osassa tulee sen olla yhteensä vähintään 40sek. (tämä koskee Elite- ja Premier-sarjoja)

- Huudon pisteytys tulee aina olemaan vähintään 10% arvostelusta.

- Vuoden 2015 MM-kisoista eteenpäin ryhmä- ja paristuntsarjat poistetaan.

- Pyramidit eivät koskaan saa ylittää 2,5-kerrosta, ei nykyisissä eikä tulevissa sarjoissa.

- Vuoden 2015 MM-kisoista eteenpäin jazz-tanssisarja poistetaan.

- Free style-tanssisarjassa huiskat ovat pakolliset koko ohjelman läpi. 

- FIG ei lisää omiin sarjoihinsa huutoja tai rekvisiitan käyttöä.


Sopimuksella haluttiin varmistaa, ettei cheerleading ole tai kehity liikaa voimisteluksi. 

Erityisen pahoillamme olemme ryhmästuntin poistosta MM-kisoista. Tämän tiedon mukaan vuonna 2014 kisataan siis viimeistä kertaa ryhmä- ja paristuntissa MM-tasolla.



5 kommenttia:

  1. Miksen mä vaan nää tätä sopimusta kauheen hyvänä juttuna. Tai siis tosi hienoahan se on jos ICU kuuluu SportAccordiin mut... Harmi jos ryhmä- ja paristuntti sarja poistetaan :((

    VastaaPoista
  2. Toi on tyhmää poistaa ryhmä- ja paristuntit.. En nää sille mitään syytä, vaikka onhan tuo sopimus hieno juttu. Tuntuu kyllä muutama kohta tuosta muutenkin jotenkin turhalta, vaikka ymmärrän, ettei cheerleadingista haluta liian voimistelun tyyppistä.

    Toivottavasti sopimus muuttuisi joskus ja saataisiin sitten ryhmä- ja paristunt sarjat takaisin. :)

    VastaaPoista
  3. Onpas tyhmä että nuo sarjat poistetaan:(( mut saako vielä siis tehdä esim 2-1-1-pyrtsejä?

    VastaaPoista
  4. Sopimus ei mennyt yksityiskohtiin, mutta ymmärryksemme mukaan 2-1-1 lasketaan icu säännöissä 2,5 korkeaksi. Jos tosiaan tämä sopmus auttaa lajiamme pääsemään jäseneksi Sportaccordiin niin hienoa! Se on ensi askel matkalla kohti Olympiaunelmaa.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista

Kiitos palautteesta ja kommenteista!