perjantai 31. elokuuta 2012

Vinkkejä aloitteleville valkuille

Saimme lukijalta kysymyksen vinkeistä uusille valkuille ja ajateltiin kirjoittaa siitä oma postaus. Nää on juttuja, jotka me ollaan opittu ja jotka on auttaneet meitä eteenpäin, ei suinkaan mitään ainoita oikeita tapoja! Toivottavasti löydät alta edes jotain hyödyllistä :)

Kouluta itseäsi

Koulutuksen avulla varmistat, että tiedät mitä opetat ja miten opetat. Lähes kaikilla cheerleadingvalkuilla taitaa olla omaa lajitaustaa, joten usein se, mitä opetat on helpompaa kuin miten opetat. Valmentajan on kuitenkin osattava opettaa myös sellaisia lajitaitoja, joita ei itse ole ehkä koskaan tehnyt. Selvitä mitä koulutuksia on tarjolla liitolla (http://www.scl.fi/) tai seurallasi ja etsi itse lisää tietoa netistä. Pidä huoli, että opetat oikeita asioita oikeassa järjestyksessä, sillä tasosta riippumatta, valmennat tulevaisuuden huippu-urheilijoita! Myös muut tahot järjestävät koulutuksia, etsi niitä aktiivisesti.

Tuohon miten opetat onkin helpompi löytää tietoa, sillä se ei ole lajisidonnaista. Etsi tietoa netistä, lue kirjoja ja hyödynnä elämäsi muita kokemuksia (mm. koulussa tai työssä oppimaasi). Tietoa siis löytyy, kaikki on omasta aktiivisuudesta ja kiinnostuksesta kiinni. Uskalla kyseenalaistaa ja kokeilla uusia keinoja. Jos jokin ei toimi joukkueessasi, muuta se. Jos teet kaiken kuten ennen myös tulos on sama kuin ennen.

Kysy apua

Kaikkea ei tarvitse, eikä kannata tehdä itse. Kokoa ympärillesi tiimi ja jaa heille vastuuta. Meille ainakin on ollut suureksi avuksi joukkueenjohtajat, kapteenit ja erikoistuneet valmentajat. Pyydä tarvittaessa apua seuraltasi tai liitolta ja juttele kokeneempien valkkujen kanssa. Erityisesti jos valmennat kisaavaa joukkuetta, kannattaa pyytää joku katsomaan ohjelmaa viimeistään siinä vaiheessa kun itse tuntee sen liian hyvin ja "sokeutuu". Onko lähipiirissä kokeneempaa valkkua, joka voi antaa vinkkejä? Vai löytyisikö jopa koulutettu tuomari, jolta voi kysyä neuvoa? Me pyydämme ennen jokaista kisaa palautetta toisilta valkuilta tai suomalaisilta tuomareilta (kv-kisoihin valmistautuessa) ohjelmistamme.

Lepää ja huolehdi itsestäsi

Tämä on ollut ehkä vaikein oppia, kun innostuneena haluaisi valmentaa ja suunnitella 24/7. Me ainakin ollaan tosi paljon parempia valkkuja silloin, kun tehdään muutakin ja levätään. Hanki joku kiva harrastus, tapaa kavereita, syö säännöllisesti ja NUKU. Kukaan ei nimittäin halua, että treenejä vetäää kiukkuinen ja väsynyt valkku.

Aseta selkeät tavoitteet

Kaikki tietävät tavoitteiden asettamisen ohjeet: selkeät, mitattavissa olevat tavoitteet, jotka onnistuvat 90% todennäköisyydellä. Silti se unohtuu helposti. Ilman selkeitä tavotteita haahuilet, ja kauden struktuuri hajoaa. Aseta yksi tai muutama päätavoite joukkueelle ja jaa se osiin, nk. osa- tai välitavoitteisiin. Sinun ja joukkueesi tulee pystyä sitoutumaan näihin tavoitteisiin ja muistamaan ne joka harjoituksissa. Kirjoita ne ylös, sanokaa tavoitteet harjoituksissa ääneen, jotta ne ovat kaikille selvät. Aseta myös itsellesi henkilökohtaisia tavoitteita pidemmälle tähtäimelle, ne saavat sinut kehittymään entisestään. "Goals are dreams with dead lines", eli tavoitteet ovat unelmia, jolle olet asettanut toteutumispäivämäärän!

Suunnittele hyvin

Suunniittele, suunnittele, suunnittele. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, on hyvin suunniteltu puoliksi tehty. Ennen kauden alkua, suunnittele kisaohjelma (tai muut oppimistavoitteet). Suunnittele sen jälkeen kauden suuret linjat ja dead linet, milloin osatavoitteet tulee saavuttaa, milloin musa tehdään/tilataan jne. Viimesenä, suunnittele yksittäiset treenit huolella. Tee suunnitelmat aina tavoitteiden pohjalta. Ilman hyvää suunnitelmaa tuhlaat vain omaa ja joukkueesi aikaa.

Seuraa lajia

Lajin parissa tapahtuu kokoajan. Seuraa netistä tai lehdistä, mitä tapahtuu Jenkeissä, Euroopassa ja muualla Suomessa. Lue foorumeita, blogeja ja katso youtubea tms.Mikä on uutta? Miten muut valmentavat? Miten laji kehittyy? Miten kisasäännöt muuttuvat? Kysy ja kyseenalaista. Vaikka Jenkeissä (tai meillä) tehdään tietyllä tavalla, ei se välttämättä ole paras tapa. Löydä oma tapasi lukuisista vaihtoehdoista. 


Pidä hauskaa

Tärkein ohje kaikista. Jos sinulla on kivaa, on todennäköisesti joukkueellasikin. Nauti siitä, mitä teet!



Mikä sinua on auttanut eteenpäin urallasi?

-Eeva & Maria

P.S. muista kysyä lisää!

2 kommenttia:

  1. tää oli tosi hyvä postaus!:) kiitos !

    VastaaPoista
  2. hieno tunne, että kysymykseni innoitti kokonaisen postauksen :)
    suurin osa näistä neuvoista on hyvin tuttua jo ennestään, mutta pari uuttakin vinkkiä tuli, kiitos niistä!
    mulle uutena valkkuna ainakin tosi tosi tärkeeks on tullu kokeneempien valkkujen neuvot kisaohjelman tekoon ja treenimalli, joista on saanut paljon irti.

    VastaaPoista

Kiitos palautteesta ja kommenteista!